Het is van groot belang dat je jouw paard voedt met de juiste voedingstoffen.
Als we het hebben over voedingstoffen dan kunnen we deze onderverdelen in Macronutriënten en Micronutriënten. Ik leg hieronder in grote lijnen uit welke voedingstoffen belangrijk zijn.
Macronutriënten (Macro = groot/veel) zijn:
Koolhydraten – Brandstof voor energie
Structurele Koolhydraten zijn: vezels (cellulose, hemicellulose, lignine, pectine)
Niet structurele Koolhydraten zijn: suikers en zetmeel
Eiwitten – Bouwstoffen voor weefsels, enzymen, hormonen en antilichamen
Dit zijn Essentiele aminozuren bijv, lysine, methionine, treonine, tryptofaan
Vetten – Zorgen voor het transport van vit ADEK, als brandstof, verstevigd de structuur van celmembranen, zorgt voor aanmaak van hormonen (voorlopers ervan)
Dit zijn Verzadigde vetzuren, (meervoudig) onverzadigde vetzuren omega 3,6 en 9
Water – Fungeert als een transportmiddel naar de cellen toe, van A naar B.
Macronutriënten leveren ook energie (kcal) op wanneer deze verbrand worden.
Micronutriënten (Micro = klein/weinig)
Mineralen – Natrium, Chloride, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zwavel
Sporenelementen - IJzer, fluor, jodium, zink, selenium, koper, mangaan en kobalt
Vitamines – Vetoplosbare: A, D, E en K
Wateroplosbare: B en C
Micronutriënten leveren geen directe energie, maar zijn noodzakelijk voor het goed functioneren van lichaamsprocessen en het vrijmaken van energie uit macronutriënten.
Suiker en Zoetstoffen:
Herkennen jullie de suikers, die evt. in je voer zitten, bij de samenstelling op de zak van je voer?
Ik zal hieronder de soorten noemen die je op de verpakking tegen kan komen:
Suikers:
-Melasse
-Glucosesiroop (alles met siroop)
-Glucose –fructosestroop ( alles met stroop)
-Glucose
-Dextrose
-Maltose
-Saccharose
-Fructose
-Sucrose (ingrediënten die eindigen op –ose)
-Maltrodextride
-Inuline ( Inuline heeft zelf geen zoete smaak, maar inuline-preparaten bevatten vaak afbraakproducten (fructo-oligosachariden) met een zoete smaak, waardoor het preparaat toch vaak zoetig smaakt. Het zit in o.a. Bietenpulp of Pre-biotica produkten- Ik kom hier in een volgende post nog op terug, wat dit voor invloed heeft op de darmflora)
Zoetstoffen:
-Maltitol (E965), Mannitol (E421), Sacharine (E954), Sorbitol (E420), Sucralose (E955)
Deze soorten wil je het liefst NIET in het voer van je paard terug zien!
Ik neem jullie even mee terug naar de blog van de spijsvertering bij de dunne darm, hier kun je lezen dat in het eerste deel van de dunne darm, de 12-vingerige darm (duodenum), het sap van de alvleesklier uitkomt. Dit alvleeskliersap bestaat uit o.a. uit enzymen die zorgen voor de verdere afbraak van voedingsstoffen.
In volgorde van de meeste verteringsenzymen tot minste verteringsenzymen zijn als volgt:
- Lipase
- Trypsine
- Amylase
– Disaccharidase => Deze laatste zorgt voor de vertering van suikers.
Dit enzym is dus in zeer geringe mate aanwezig in het alvleeskliersap, je begrijp hopelijk nu dat een paard (te veel) suikers niet goed kan afbreken/verteren en er dus snel een overschot aan suikers ontstaat in het paardenlichaam. Deze kunnen als gevolg van structureel aanbieden van verkeerde voeding de welbekende aandoeningen/ziektes in de hand werken.
Denk aan insuline resistentie, hoefbevangenheid, EMS e.d.
Metazoa SuperfitBroxxx heeft een speciale samenstelling zonder suiker. Over hoe de brok precies geproduceerd worden laat de producent niets los (geheim van de smid;) Maar ik vermoed dat het met het lijnzaad en zout te maken heeft dat de brokken ook echt in brokken geperst kunnen worden. Dus GEEN suikers toegevoegd!
Anti-nutriënten:
Weet jij wat anti-nutriënten zijn?
Anti-nutriënten zijn natuurlijke of synthetische verbindingen (in voeding) die de opname van voedingsstoffen verstoren. En de opname van verschillende mineralen verminderen.
Granen behoren tot de familie van de grassen. Bekende granen zijn: tarwe, mais, rijst, gerst, rogge, haver, spelt. Naast zetmeel en koolhydraten bevat graan een aantal anti-nutriënten en mycotoxinen. Anti-Nutriënten zijn met name bedoeld voor de bescherming van het zaad. Mycotoxinen zijn stoffen die worden geproduceerd door schimmels en zijn zwaar toxisch. Hieronder ligt ik er een paar uit.
De meest voorkomende Anti-nutriënten in graan zijn;
Lectines- zijn eiwitten maar deze zijn bestand tegen de verteringsenzymen en worden dus niet afgebroken in het spijsverteringssysteem. Lectines beschadigen de darmen, veroorzaken een hyper permeabele darm (leaky gut), beïnvloeden de opname en de vertering van voedingsstoffen, veroorzaken darmflora verschuivingen, beïnvloeden de afweer in de darmen en vormen de basis van veel ziektebeelden.
Fytinezuur- vormt een onoplosbare verbinding met mineralen als, Ca, Mg, Zn, Fe, Cu, en Mn daardoor kunnen deze mineralen niet meer opgenomen worden door het paardenlichaam. Voorbeeld: een paard krijgt veel voer met tarwe. Tarwe heeft een verkeerde Ca:P verhouding (Ca:P verhouding in tarwe is ongeveer 1:5 ipv 2:1) en het fytinezuur in tarwe bind calcium, er ontstaat dus een enorm tekort aan Ca in het lichaam, hierdoor haalt het lichaam het Calcium uit de botten, met gevolg……. Kreupelheid, slijtage??
Exorfine: gliadine in gluten- Zorgen ook voor een Leaky Gut. Door de beïnvloeding van gliadine wordt er een grotere doordringbaarheid van de darmen veroorzaakt, waardoor grote eiwit structuren de bloedbaan kunnen bereiken en een allergische reactie veroorzaken.
N.B. Bij verstoorde paarden en paarden met aandoeningen is graan dus echt geen optie, en dus is het standaard dagelijks voeren van muesli’s met granen (dus zijn in de meeste gevallen, bewerkte, gepofte, geplette of restafval van graan) een slecht idee.
* Is jouw paard gezond en verricht het veel arbeid en heeft het een goed gebit, dan kun je je paard hele Biologische granen te voeren, niet te veel, bijv een handje na een stevige arbeid. Hele onbewerkte Biologische graansoorten zorgen ervoor dat je paard er goed op moet kauwen waardoor er veel speeksel wordt aangemaakt, wat weer beter in voor de spijsvertering. De hele graankorrel bevatten ook natuurlijke oliën. Gezonde voorbeelden zijn Bio Haver en Bio Spelt.