Olie Voeren

 

Okee, dit is en blijft een lastig verhaal. Met veel voors en tegen maar probeer goed te begrijpen wat er gebeurd in het paarden lichaam als je dagelijks een scheut/plons olie voert aan je paard.

 

Weet je nog? In het eerste deel van de dunne darm (duodenum) komen de alvleesklier en de lever uit en worden gal en alvleeskliersappen uitgescheiden. Een paard heeft GEEN galblaas, al het gal wat een paard aanmaakt komt dus direct in de dunne darm. Ook wordt er alvleeskliersap aangemaakt.

 

Alvleeskliersap bevat o.a. het enzym Lipase wat zorgt voor de vertering van vetten. Gal bevat galzuren en galzouten. Met name de galzouten zorgen voor het wateroplosbaar maken van vetten/vetzuren, zodat de enzymen weer hun werk kunnen doen. Echter wordt er veels te weinig gal aangemaakt om een scheut/plasje olie te emulgeren. Dus wordt de olie niet voldoende wateroplosbaar gemaakt, kan het niet voldoende worden afgebroken door lipase en wordt dus gezien als gifstof en moet via de huid worden uitgescheiden. Vandaar dat de vacht mooi gaat glanzen van veel olie voeren.  

 

Olie verstoord ook de opname van andere voedingsstoffen via de darmwand. Door de oliefilm kunnen ook de andere spijsverteringsenzymen hun werk niet uitvoeren en wordt de totale nutriënten opbrengst verminderd. Onverteerde olie die in de dikke darm terecht komt, beschadigt de darmflora.  Vetten kunnen dus maar heel slecht opgenomen worden door het paardenlichaam. Een paard is per slot geen vet verteerder maar een vezel verteerder en haalt zijn energie uit koolhydraten en vezels (hooi) en niet uit olie!

 

Wij mensen kunnen wel goed olie opnemen, wij hebben een galblaas, maar een mens of een paard is nogal een verschil vind je niet? Het paard heeft een hele ander spijsvertering/stofwisseling dan wij mensen.

 

Ook zit er nog veel verschil in olieën, en dan met name de vetzuur bronnen. Zo heb je:

 

* Omega-3 (ALA),

* Omega-3 (EPA/DAH),

* Omega-6 (LA),

* Omega-9,

 

Hierin moeten de verhouding ook nog goed zijn, ideaal is Omega-3: Omega-6 = 1:3

 

Zo bevat bijv Chia zaad de ideale verhouding 1:3 maar bij bijv. zonnebloempitten ligt de verhouding op 1:312 wat een verschil he.

 

Weet ook dat Omega- 3 ontstekingsremmende eigenschappen heeft  en Omega-6  ontstekingsbevorderend is.  Vaak zijn paardenvoeren totaal uit verhouding, denk aan voer met veel soja, palmolie of maisolie  (die alle veel Omega-6 bevatten) als ingrediënt

 

 

Dus lijnzaadolie (omega-3) kan ik gewoon geven?

 

-Nee, kies liever voor het gehele zaad, dan heeft je paard ook nog wat aan de vezels en slijmstoffen uit het lijnzaadje. Als lijnzaad verwerkt wordt tot olie en in contact komt met zuurstof gaat het oxideren. Vetzuren zijn zeer gevoelig voor oxidatie en geoxideerde vetten zijn giftig voor je paard. Meestal als je een olie aanschaft voor je paard zit daar bijna altijd een conserveermiddel aan toegevoegd. 

 

Je paard heeft zeker vetten nodig. Vetten zorgen voor de transport van vit ADEK, versteviging van celmembranen en voor transport en aanmaak van hormonen. Biedt dus vetten aan in een natuurlijke vorm, denk aan een mix van hele zaden. In hooi en gras zitten ook al voldoende vetten.

 

Mooie Omega-3 bronnen zijn: Lijnzaad, chiazaad, zeewier, spirulina en natuurlijk gras

Mooie Omega-6 bronnen zijn: Hennepzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten

 

Staat jou paard in de zomer op de wei?

Door gras te eten krijgen paarden o.a. Omega-3 binnen dit is dus een hele mooie bron om vetzuren aan te vullen.

 

Tip: Lees altijd de etiketten op je zak met voer en supplementen. Hier maak je uit op wat jou paard eet en wat je ongemerkt in je paard stopt!

 

En we willen allemaal een gezond paard toch?

 

 

Wil je meer weten stuur me gerust een Email of Whatsappje